Kitap ve Çocuk Derneği’nin kurucusu Ahmet Yerlikaya 3 yıldan bu yana köy çocuklarına kitap dağıtıyor. Bugüne kadar 12 bin çocuğa kitap ulaştırmış. Yerlikaya, “Köy köy dolaşıp kitap dağıtıyorum” diyor.

Ahmet Yerlikaya, 2016 yılından bu yana Türkiye’nin farklı illerindeki çocuklara kitap dağıtıyor. Kitap dağıtımı artınca Kitap ve Çocuk Derneği’ni kurmuş. Bugüne kadar 12 bin kitabı çocuklara ulaştırdığını söyleyen Yerlikaya, “Köy köy dolaşıp kitap dağıtıyorum” diyor.

Çocuklara kitap dağıtmaya ne zaman, nasıl başladınız?

2016 yılında başladım. Kahramanmaraş Belediyesi’nin düzenlendiği kitap fuarı vardı. Oraya yeğenlerime kitap almak için gitmiştim. Baktım kitap fiyatları çok uygun. Biraz da pazarlıkla köyümün okuluna aldım. Çocuklara dağıttık bunu da sosyal medya üzerinden paylaşınca ‘bizde gönderelim’ diyenler oldu. Komşu köy okulları derken köy köy dolaşıp kitap dağıtmaya başladım.

Dernek kurma noktasına nasıl geldiniz?

Ben fabrikada çalışıyordum haftalık bir günlük tatilimde köylere gidiyordum. Yaklaşık bir yıl sonra dernek olursak daha bir ağırlığımız olur, resmi makamlara daha çok ulaşırız, böylece daha çok çocuğu sevindirebiliriz dedik. Derneğimizi kurduk ve iyi ki kurmuşuz çok faydasını gördük.

AMACIM FARKINDALIK OLUŞTURMAK

Yerlikaya ve kitap dağıttı çocuklar

Derneğin başka nasıl faaliyetleri var?

Adından da anlaşılacağı üzere temelde köylerde, yaylalarda ve mezralarda çocuklara kitaplar ve bilim dergileri ulaştırıyoruz ama yine çocukluların mutlu olsun diye etkinlikler de yapıyoruz. Bu Kurban Bayramı’nda bağışçılarımızın desteğiyle ihtiyacı olan çocuklara bayramlık aldık. Yine Nurdağı’nda tarım işçilerinin çocukları için, bir insanımız sağ olsun destek verdi. Kurban kestik, kavurma yaptık, o çocuklar mutlu oldu. Tabii bunun yanında bizim çok önem verdiğimiz işlerden biri de kitap okuma etkinlikleri… Farkındalık oluşturmak ve kitap okumayı teşvik etmek için kitap okuma etkilikleri yapıyoruz. Türkoğlu ilçesinde belediyemiz ve kaymakamlığımız ile beraber yaptığımız kitap okuma etkinliğinde iki bin kişyle çay içtik kitap okuduk. Bu gerçekten çok güzel bir görüntüydü. İlerde Türkiye hatta dünya çapında farkındalık oluşturmak ve kitap okumayı teşvik etmek için etkinlikler yapacağız. Bazı şeyler zamanla olacak ve biz bunun için çok çalışacağız

Bu Haber İlginizi Çekebilir  TOHUMLAR KOZMİK ODADA...

Bu güne kadar kaç köy gezdiniz, kaç çocuğa kitap ulaştırdınız?

Kaç köy gezdiğimi inanın saymadım. Ama dernek raporlarını inceleyince yaklaşık 12 bin kitap ulaştırmışız olduğumuzu görüyorum. Bende bilmiyordum bu rakamı. Çok ciddi bir rakam. Ama yolun başındayız henüz. Yüzbinlerce çocuğumuza kitaplar, dergiler ulaştıracağız inşallah.

Kitap alan çocukların tepkileri neler oluyor?

Çok ama çok seviniyorlar. Özellikle yaşı küçük çocuklar kitabı bir meta olarak görüyorlar ve kendisinin oluyor bu kitap. Bir bakıma ilk kütüphanlerini oluşturmaya başlıyorlar. Çoğunun ailesinin maddi durumu iyi değil. Kitap alamıyorlar. Bir kitabın değeri çok büyük onlar için.

ŞEFFAFLIK ÖNEMLİ

Ebeveynleri ne tepki veriyor?

O kadar köye gittim henüz ‘benim çocuğumun kitabı var, bizim ihticımız yok’ diyen olmadı. Mutlu oluyorlar tabii. Hepsi çocuğunun okumasını, kendi yaşadığı zorluğu yaşamamasını istiyor.

Kitapları nereden temin ediyorsunuz?

Bu konuda sosyal medya bizim için tam bir nimet. İlk baştan beri sosyal medya üzrinden geliyor bağışlar. Bizim halkımız gerçekten yardımsever. Gönderiyorlar bizde şeffaflığa ve güvenirliğe çok önem veriyoruz. Onun için gönderen bir daha gönderiyor sağolsunlar.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Köy hayatına müze ile yolculuk

YAYLADAKİ KIZIMIZ BİZİ BEKLİYOR

Peki kitap verdiğiniz çocuklarla daha sonra bu kitaplar hakkında konuşma, fikirlerini alma imkanınız oluyor mu?

Daha üç gün önce yaylada ailesi havancılık yapan Banu ile konuştum. Daha önce bu kızımıza kitaplar ve Bilim Çocuk dergileri vermiştim. Bu sefer gittiğimde sordum, okun mu ne anlatıyordu, dedim. Bıdır bıdır bir anlatıyordu görmeniz lazım. Bir kere daha anladım emekler boşa değil… Bu çocuklar okumayı seviyor ve okuyor. Bununla birlikte yakın zamanda 3 yıldır en çok gittiğim köylerde çocuklara birebir çalışma yapacağım. Hangi kitapları okudunuz, bu ne kattı, kitap okumayı seviyor musunuz, gibi sorular soracağım. Bu çalışmanın sonunca elimizde veriler olacak ve bu bizi daha nasıl iyi olabilirize yönlendirecek.

Bu kadar çok çocuk içinden hikâyesiyle aklınızda yer edinenler oldu mu?

Olmaz mı… Kitapları verirken çocuklara siz okuyun ben yine gelirim diyorum ve genelde gidiyorum da . Göksun da bir yaylada bir kızımız kitapları okumuş Ahmet abim gelecek bana yine kitap getirecek demiş beklemiş bir ay kadar. O arada da bizim oğlumuz doğdu. Sağlık sorunlarından dolayı hastanede kaldık. Bu süreçte köylere gidemedim tabii. O kızımızın babası köyün imamına gitmiş anlatmış durumu. İmam bey de beni sosyal medyadan buldu. Durumu anlattı. Ertesi gün hemen yüklendim kitapları, direk yavrumuzun yanına gittim. Özür diledim, oğlum hastanedeydi dedim. Çok dua etti bize. Üç ay okuyacağı kitapları bıraktım.

Sizin okuma maceranız nasıl başladı?

Bu konuda biraz şanslıydım kitap okumayı çok seven, teşvik eden ilkokul öğretmenlerim oldu. Hala onlara çok dua ediyorum. Küçük yaşta okumaya başladım. Ortaokul sonunda çoğu dünya klasiğini okumuştum. Sonra yaşım küçüktü, belki anlamamışım diye tekrar okudum o kitapları. Şu anda eşimle evde kitap okuma saatimiz var. Ayrıca en büyük zevklerimden biri gittiğim köylerde sessiz sakin bir yerde durup doğa da kitap okumak.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  ATB BAŞKANI ÇANDIR “ BORSA OLARAK TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYMAYI İLKE EDİNDİK”

Kitap dağıtımı için nasıl bir zaman ayırıyorsunuz, sadece bu işle mi meşgulsünüz?

Yakın zamana kadar fabrikada işçi olarak çalışıyordum ve haftalık bir günlük izinde köylere gidiyordum. Bazen de vardiyayı denk getirip gidiyordum. Şu an tüm mesaim dernekte.

DAHA ÇOK ÇOCUĞA ULAŞABİLİRİZ

Peki hedefiniz nedir?

2017 yılında Ulukaya Girişimi’ne katılmıştım. Projem, köy okullarına modern kütüphaneler yapmak üzerineydi. İnanın çok çalışmıştım bunun üzerinde ve binlerce kişinin arasından kabul edildim. Bir ay Amerika’da eğitim aldım. Harvard, MİT gibi üniversitelerde çok ama çok değerli bilim insanlarıyla tanıştım. Bunlardan birisi de başarılarıyla bizi gururlandıran Canan Dağdeviren Hocam. Sağ olsun projeme büyük destek veriyor. Bu eylül ayında bu projeyi hayata geçirmeye çalışıyorum. Bunun için Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk Bey’in desteğini almayı çok istiyorum. Bu projeyi hayata geçirebilirsek binlerce çocuk hem kitaplar hem bilim setleri ile tanışacak. Açıkçası çok heyecanlıyım.

KİTAP BEKLİYORUZ

İnsanlar size nasıl ulaşabilirler, nasıl kitap göndersinler size?

Sosyal medya dan çok rahatlıkla ulaşabilirler. Twıtter’da @ahmetyrlikaya, İntagram’da da ahmetyerlkaya adıyla aratabilirler. Kitap göndermek isteyenlerden isteğim tabii ki okunmuş kitap da kabul ediyoruz ama lütfen yırtılmamış, karalanmamış ve yıpranmamış olsun.. Çocuklar kitapları her şeyden önce bir meta olarak görüyor ve ilk izlenim çok önemli.. Ama tabii yeni kitaplar ve Bilim Çocuk dergileri ilk tercihimiz. Kaynak