Tire, İzmir’de tarımsal faaliyetlerin en fazla yapıldığı ve hem bölgeye hem de ülkemize, ekonomik olarak ciddi katkı sağlayan ilçelerimizden biridir. Özellikle hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgede özellikle süt sığırcılığı oldukça gelişmiştir.

adsense

Tire’nin tarımsal durumu, ekonomiye ve tarımsal istihdama katkısı, tarımın geleceğini Tire İlçe Tarım ve Orman müdürü Mustafa EVRAN’a sorduk.

Öncelikle bizlere zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.

Mevcut durumda Tire’de toplam çiftçi sayısı ve ÇKS’ye kayıtlı olan çiftçi sayılarını öğrenebilir miyiz?

Toplamda 9546 çiftçimiz olup ÇKS kayıt sisteminde 5436 üreticimiz kayıtlıdır.

Tire’de süt sığırcılığı oldukça gelişmiş durumda. İlçe müdürlüğü olarak süt sığırcılığının daha da gelişmesi için neler yapmaktasınız?

Tire 115.000 büyükbaş hayvan varlığı ciddi bir potansiyele sahip bir ilçe. Bakanlığımızın asli görevlerinin başında eğitim yayım faaliyetleri gelmektedir. Normal kahvede yapılan eğitimler maalesef çok başarılı olamamakta veya sadece teorik yapılan eğitimlerin çok bir başarısı olmamakta. Tire ilçe müdürlüğü olarak bir yıl önce 5 üreticimizin işletmesinde uygulamalı eğitime başladık ve bu üreticilerimizin süt verimlerini 18 litrelerden 30 litrelere çıkardık tabi sütün olması için buzağı olması gerekiyor bizde bu yönde gebelik durumlarını %35 arttırdık. Bir yıl sonra bu durumu diğer üreticilerimize yaymak için Eğitim Seferberliği Başlattık ve eğitim sonrası önce sınav yapıp sonrasında başarılı olan ilk 10 üretici ile bilgi yarışması yapacağız ve yarışmada birinci olan üreticiye yem karma makinası ikinci olana ön yükleyici kepçe üçüncü olana gebe düve dördüncüye damla su filtresi beşinciye koç koyun ve daha sayamadığımız bir çok ödülümüz var. Bu eğitime 300 üreticimiz başvuru yaptı ve 200 üreticimiz aktif şekilde devam ediyor. Eğitim süresi boyunca 14 farklı konuda 5 merkezi mahallede ve bazı günler konusunda uzman üniversite hocalarımızdan da destek aldık. İnşallah eğitimlerimiz sonrasında işletmelerimizi yerinde ziyaret ederek anlattıklarımızı yapabiliyorlar mı takıldıkları noktalar var mı hepsini yerinde uygulamalı olarak bakacağız.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  "Burada yetişmez" denilen biberi ekti, üretimini 10'a katladı

Günümüzün en önemli sorunlarından biri de iklim krizi. İklim krizinin neden olduğu kuraklıkla mücadele  ile ilgili bir çalışmanız var mı?. Örneğin  damla sulama sisteminin Tire’de kullanım durumu nedir?

Tire’nin en büyük sorunu su problemi. Göreve başlayalı 15 ay oldum bu süreçte bakanlığımız bitkisel üretim genel müdürlüğüne yazdığımız damlama sulama projesi kapsamında il müdürlüğümüz destekleri ile birlikte 500 dekar alanda damlama sulama sistemine geçtik. Ve bu konuyla ilgilide eğitimler veriyoruz bakanlığımızın desteklerini anlatıyoruz. Yine 2022 yılı içinde 1.000 dekar alan için projemizi hazırladık bakanlığımız tarafından onaylanırsa ilçemiz adına güzel bir projeyi daha hayata geçirmiş olacağız. Bunların yanında su tüketimi fazla olan mısıra alternatif ürünlerin demonstrasyon denemelerini gerçekleştiriyor ve üreticilerimizle sonuçlarını paylaşıyoruz.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  GESTÜRK CEO'su Şahan DENEN; "Amacımız; Etik ve Kaliteli Hizmet Sunmak"

Son yıllarda İzmir merkezinde yaşayan vatandaşlarımız kırsal alanlara yerleşmeye başladı. Tire’nin de İzmir merkezden göç almaya başladığını biliyoruz. Önümüzdeki yıllarda kentlerden kırsala doğru bir göç hareketi başlayabilir mi?

Gelecek kesinlikle TARIM’da. Bundan dolayı tekrar köylere dönüş olacak ancak eskisi gibi olmayacak maalesef. Çünkü gıda dünyanın sorunu haline gelecek hatta geldi diyebiliriz. Buğday fiyatlarındaki artış ülkesel bazda değil dünya bazında. Rekabetçi olabilmek için birim alandan daha fazla verim elde edip maliyetlerin düşük olması gerekecek. Eskiden beş on dekar arazide tarım yapıp geçinebilen insanlar günümüz şartlarında mümkün olmayacak maalesef. Ama üreten eller günü geldiğinde hak ettiği değeri görecekler bunun için öncelikle çiftçilerin kendilerine ve yaşadıkları alana değer verip yatırım yapmaları gerekecek.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Kırsala dönen kadın çiftçi; "Kırsalda yaşamak çok keyifli"

Tire’de kooperatifçiliğin durumu nedir.? Kooperatifçiliğin daha da gelişmesi için önerileriniz nelerdir?

Tire kooperatifçilik anlamında Türkiye’de örnek bir ilçe. Kooperatif denilince Türkiye’de akla gelen ilk üç kooperatif arasında Tire Süt Koop. yer almaktadır. En ön planda kurumsallaşmayı başarmış 450 kişiye istihdam sağlamış Türkiye geneli satış ağını oluşturmuş ciddi bir kooperatif. Tabi bunun yanında gelişmekte olan aktif Karateke Koop., Cambazlı Koop. Turan Sulama Koop. Gökçen Koop. vb kooperatiflerimizde var.

Son olarak Tire çiftçisine iletmek istediğiniz bir mesajınız var mıdır?

Tire gerçekten bereketli topraklar ve çalışkan çiftçilerimize sahip. Yılın 12 ayı yeşil olan bir ilçe. Üreticilerimizin her zaman daha ekonomik ve daha verimli nasıl üretim yaparım sorusu çerçevesinde hareket etmelerini ve Tarım Bakanlığının her daim yanlarında olduklarını bizleri sadece resmi evraklar için değil üretimin her aşamasında uğramalarını talep ve sorunlarını iletmelerini istiyorum.