HUKUKSAL HAKLARINI SONUNA KADAR KULLANAN ÇİFTÇİ AYIPLI ÜRÜN SATAN TOHUM FİRMASINDAN UĞRADIĞI ZARARLARIN TAZMİNİNİ İSTEDİ, MAHKEME ve YARGITAY PAMUK ÜRETİCİSİNİ HAKLI BULDU.
Aydın Söke’de yaşayan ve pamuk ekimi yapan üretici ekim zamanı Bayer tohum firmasının tohumlarını satın aldı. Ektikleri tohumlar yeterli oranda çimlenmeyince , satın aldıkları firmaya başvurdu. Tohum firması “bizim ürünlerimiz hatalı değil, sizin toprağınızda problem var” yanıtını verdi.
Bu olumsuz yanıt üzerine Atalarından yadigar kalan ve aynı toprakta nerdeyse 100 yıldır pamuk üreten çiftçiye vekaleten avukatı Ali Kaan Akın Söke Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak, tohumlar ve toprak üzerinde bilirkişi incelemesi yapılmasını istedi ve yapılan incelemede bilirkişiler problemin pamuk tohumundan kaynaklandığını tespit ettiler. Sökeli pamukçu bilirkişi raporu doğrultusunda tohum firmasına ve Söke’deki bayisine uğradığı zararın giderilmesi için tazminat davası açtı.
“Mahkeme çiftçiyi haklı buldu”
Söke Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davada mahkeme bir kez daha bilirkişi incelemesi yaptı ve bilirkişiler yine hatanın tohumdan kaynaklandığını tespit ettiler. Bunun üzerine mahkeme çiftçinin ödeyemediği hatalı tohumlar nedeni ile borcunun olmadığının tespitine ve uğradığı zararı nedeni ile tazminat alması gerektiğine hükmetti. Tohum firması kararı temyiz etmesine karşın Yargıtay kararı çiftçi lehine onadı ve tohum firması karar düzeltme talebinde bulunmasına karşın Yargıtay görüşünü değiştirmedi.
Yargı kararının değerlendirmesini istediğimiz Tarım Hukuku Derneği YK başkanı Avukat Arsin DEMİR ; Türk çiftçisi hukuki açıdan bilgilendirildiğinde ve bayilerden satın aldıkları tohum, ilaç ve diğer tarımsal ürünlerin ayıplı olduğuna dair süresi içerisinde haklarını kullandıklarında bu tür problemlerin daha da azalacağını belirti.
Üreticinin Vekili Av. Ali Kaan Akın ise, Söke Asliye Hukuk Mahkemesi ve Yargıtay’ın çiftçi lehine verdiği kararın tohum şirketi adına da önemli bir geri dönüş olduğunu, üreticinin böyle durumlarda Türk hukukuna güvenerek mutlaka haklarını kullanmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca bu sonuç ile tohum firmalarının da ürünlerini daha iyi kontrol edebileceklerini ve bu tür üretici davalarıyla karşı karşıya kalmamak için de daha kaliteli tohum için çabalayacaklarını ifade etti.
Av. Arsin Demir; “TOPRAK ANA’NIN TARIM HUKUKUNA İHTİYACI VAR “