Köylerde afetlere nasıl hazır olunur?

Deprem, sel, heyelan, yangın, orman yangınları, atıklar, iklim krizi ve sair çevresel felaketler konusunda bilgilendirme yapmak için İZ-AFED (İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği) Eğitim ve Farkındalık Ekibi, Tohumluk Vakfının organizasyonuyla Kemalpaşa Vişneli Köyünde köylülerle bir araya geldi.

İZ-AFED Dernek Başkanı ve Ekip Lider Servet ERTAŞ; Tohumluk Vakfına ve Başkan Ümit ÖZŞANAL’a organizasyon için teşekkür ederek başladığı konuşmasında, aşırı sıcaklar şeklinde kendini gösteren küresel ısınmanın iklim krizi boyutuna gulaştığı kaygılarını iletti. Bu gidişatın temel sebeplerinin hiç şüphesiz ki atmosferde meydana gelen tahribat olduğunu, sonuç olarak da pek çok meteorolojik afeti (aşırı sıcaklar, kuraklık, su kıtlığı, orman yangınları, ani ve aşırı yağışlar, seller, su baskınları vb.) tetiklediğini belirtti.
Konuşmasının ardından sunumunda, temel afet bilinci konusunda özet bir anlatım yaptı.
İZ-AFED Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Jeoloji Mühendisi Çağrı AYDINEL; depremin dinamiği, bölgemizin depremselliği, fay hatları, depremin büyüklüğü ve etkileri üzerine kısa bir anlatım yaptı.
Ardından İZ-AFED Dernek Yönetim Kurulu Üyesi ve yangın Eğitmeni Serkan ÖZDEMİR; Yangın Güvenliği konulu sunumunu yaptı. Orman yangınlarının çevre temizliği ve düzeniyle ilgili konuya geldiğinde sözü Çevre Mühendisi Yakup ATEŞ’e verdi.
İZ-AFED Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Çevre Mühendisi Yakup ATEŞ de çevre temizliğinin önemi, atıkların düzenli toplanması, ayrıştırılması ve bertarafıyla , orman yangınları ve küresel ısınma ve afetler ilişkisine değindi. Özetle, Çevre Tahribatı-Küresel Isınma-Meteorolojik Afetlerin birbirini tetikleyen bir döngüye dönüştüğünün altını çizdi. 23 Ağustos 2023 günü Fuar Kültürpark İzmir Sanatta yapılacak Sempozyumda da buna benzer bir konuda sunum yapacağını belirterek, dinleyicileri o etkinliğe davet etti.
Vişneli Köyünden çocukların ve gençlerin ilgiyle izlediği etkinlik hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
Bu Haber İlginizi Çekebilir  700 Yılın Hikayesi: UNESCO'nun Listesindeki Karagöz, Genç Kuşaklara Taşınıyor