LAKTO Hayvancılık Teknolojileri; hayvancılık alanında dünyanın en prestijli inovasyon ödüllerinden gümüş madalya kazandı.

2022 yılında LAKTO‘nun LAKTOWASH ürününün gümüş madalya kazananlarından olduğu EuroTier İnovasyon Ödülü, dünya çapında uzman değerlendiricilerden oluşan DLG Alman Tarım Derneği Yenili Komisyonu tarafından altın ve gümüş olarak verilir ve hayvancılık sektörünün önde gelen ödülüdür.

LAKTO, EuroTier İnovasyon ödüllerinde kazanan ilk Türk firma oldu

LAKTO, taşınabilen güğümlü sağım makinaları kullanan küçük ve orta ölçekli işletmeler için tasarladığı LAKTOWASH ürünü ile uluslararası uzmanlardan oluşan komite tarafından EuroTier 2022 inovasyon ödüllerinde gümüş madalya almaya layık görüldü ve EuroTier İnovasyon Ödülünün kazanan ilk Türk firması oldu. Bu prestijli ödüllerin jürisinde, ülkemizden Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hamdi Bilgen de yıllardır yer almakta.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Mühendislerdi çiftçi oldular! İki kardeşten kendi kendine yeten çiftlik

“Sağlıklı süt için çözüm”

LAKTO kurucularından Sumer Tömek Bayındır “LAKTO, ödüllü yeni ürünü LAKTOWASH ile aldı. Ürün küçük ve orta ölçekli süt üreticilerinin daha temiz süt, daha çok süt ve daha çok kazanç elde etmelerini sağlıyor. LAKTOWASH süt kalitesini artırarak gıda israfını azaltıyor ve sürdürülebilir ve iyi süt üretimini sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Bayındır, “Dünyada ve Türkiye’de toplam sütün %80’inden fazlasını üreten küçük üreticileri taşınabilen güğümlü sağım makinaları kullanmaktadır. Bu makinaları temizlemesi çok güçtür. Her sağım sonrasında makinaların temizliği, elle yıkama zorluğu sebebiyle yapılamamaktadır. ” dedi.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  TARIM VE HAYVANCILIK DERNEĞİ İLK KONGRESİNİ YAPTI

“Gıda israfı önleniyor”

“Kirli sağım makinaları, hayvanlarda meme başı hastalıklarını, sütte somatik hücre ve bakteri sayısını attırmaktadır. Sonuçta hastalanan hayvanların veteriner ve ilaç maliyeti artmakta, süt verimi düşmektedir. Ayrıca sütteki somatik hücre ve yüksek bakteri sayısı süt kalitesini düşürmekte, pastörize sütün raf ömrünü kısaltmakta, peynir ve yoğurtta %20’yi geçen randıman kayıpları olmaktadır. Düşen süt verimi, ürün randımanı ve antibiyotik kullanmak zorunda kalındığında atılan süt ile birlikte, bu çok değerli protein kaynağı gıda, israf edilmektedir”

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Rektör ve öğrencisinin ortaklığında akıllı tarım!
“Süt kalitesinde artış sağlanıyor”

LAKTO kurucularından Başat Tömek ise; “LAKTOWASH, mobil kovalı sağım makineleri için kullanabilen tek otomatik yıkama ve temizleme makinesidir. Mobil sağım makinelerinde sütün temas ettiği tüm alanları sıcak solüsyonla yıkar ve durular. Kullanıldığı ilk günden itibaren çiğ sütün bakteri yükünü azaltır. Temiz makinelerle sağılan hayvanların sütündeki somatik hücre sayısı 1-2 ay içinde önemli miktarda düşer. Bu sayede meme hastalıklarında azalma, süt kalitesinde ise artış sağlanır.