Çay üretim ve ihracatında adından söz ettiren kentte yaş çay toplama sezonunun başlamasıyla birinci sürgün için sabahın erken saatlerinde bahçelerine giren üreticiler, topladıkları ürünleri verilen kota doğrultusunda ÇAYKUR ile özel sektöre satıyor.
Doğu Karadeniz’de yaş çay sezonunun birinci sürgün döneminin başlamasıyla bahçeye giren Trabzonlu üreticiler, bereketli sezon geçirmek için ter döküyor.
Türkiye’de 2024 yılı rakamlarıyla yaş çay tarımının yapıldığı 792 bin dekar alanın 152 bin dekarı Trabzon’da bulunuyor.
Yaklaşık 50 bin üreticinin çay tarımı yaptığı kentte sabahın erken saatlerinde çay bahçelerine giden üreticiler, mayıs hasadını sürdürüyor.
Yöre insanının verimli sezon geçirmek için ter döktüğü bahçelerde çevre illerden gelen işçiler de hasada destek oluyor.
Bölgenin engebeli yapısı nedeniyle zorlukla toplanan çaylar, bazen üreticilerin sırtlarında, bazen de ilkel teleferiklerle taşınıyor.
Gün içinde özveriyle toplanan yaş çaylar, verilen kota doğrultusunda ÇAYKUR ile özel sektöre ait çay fabrikalarına satılıyor.
“İlk sürgünün ortalama 30 gün süresi var”
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Selim Çakıroğlu, AA muhabirine, yaş çay üretiminde Trabzon’un önemli bir noktada olduğunu söyledi.
Çay hasadının 1 Mayıs itibarıyla başladığını belirten Çakıroğlu, “İlk sürgünün ortalama 30 gün süresi var. Daha sonra çay yeniden bahçelerde yeşererek ikinci sürgüne geçilecek. Havalar güzel giderse bazen bu sayı üç hatta dört oluyor. Bu sene de dört olacak gibi görünüyor.” ifadelerini kullandı.
Çakıroğlu, bu sene randımanın gayet güzel olduğunu vurgulayarak, “Rekolte güzel olacak. Ortalama Türkiye’nin üretmiş olduğu çay 1,4 milyon ile 1,5 milyon ton arasında değişmektedir. Bu sene galiba 1,5 milyon tonu bulacağız. Dolu dolu bir sezon olacak.” dedi.
Haberin devamına BURADAN ulaşabilirsiniz.