Birleşmiş Milletler geçen yıl açlıkla karşı karşıya kalan insan sayısının yaklaşık 735 milyon olduğunu açıkladı.
Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün de aralarında bulunduğu önde gelen BM kurumları ortaklaşa “Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu 2023” başlıklı raporu yayınladı. ”
BM Genel Sekreteri António Guterres, raporun lansmanına ilişkin video mesajında, “Genel olarak, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini (SDG’ler) kurtarmak için yoğun ve acil bir küresel çabaya ihtiyacımız var. Çatışmalardan iklime kadar gıda güvensizliğine yol açan krizlere ve şoklara karşı direnç geliştirmeliyiz.”
Raporda, Covid-19 krizi, Ukrayna’daki savaş ve iklim değişikliğinin etkisiyle durumun daha da ağırlaştığı uyarısında bulunuldu. Açlıkla karşı karşıya kalan insan sayısı 2019 yılına göre ortalama 122 milyon arttı.
Batı Asya, Karayipler ve Afrika, her beş kişiden birinin açlıkla mücadele ettiği, en çok etkilenen bölgeler oldu. Bu, dünya ortalamasının iki katına karşılık geliyordu.
Asya ve Latin Amerika, açlığa karşı gelişmelere tanık olan tek iki bölge oldu.
Rapor ayrıca yetersiz beslenmenin çocukların hayatta kalması için büyük bir tehdit oluşturduğunun belirtildiği çocukların durumuna da dikkat çekmiştir.
Acımasız bir tablo çizen rapor, mevcut eğilimlerin devam etmesi halinde dünyanın 2030 yılına kadar “dünya açlığını sona erdirme” sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşamayacağı konusunda uyardı.