Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde ADÜ ile bir firmanın birliğinde yürütülen projeyle zeytin karasuyu, çevre kirliliğine neden olan bir faktör olmaktan çıkarılıp çilek yetiştiriciliğinde gübre hammaddesi olarak kullanarak ekonomiye kazandırıldı.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Sultanhisar Meslek Yüksekokulu (MYO) ve Morova Sıfır Atık birliği ile yürütülen “Zeytinyağı Sanayi Yan Ürünlerinin Tarımda Gübre Meteryali Olarak Kullanım Olanaklarının Geliştirilmesi” konulu projede elde edilen sonuçların çilek sektöründe paylaşılması amacıyla Sultanhisar MYO Ahmet Hakkı Balcıoğlu Yerleşkesi Konferans Salonu’nda “Çilek Beslenmesinde Yeni Bir Umut” paneli düzenlendi.

Sultanhisar MYO Müdürü Prof. Dr. Savaş Duman’ın ev sahipliğinde düzenlenen panele, Sultanhisar İlçe Kaymakamı Bahadır Güneş, Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Yüksel Yılmazoğlu, Sultanhisar İlçe Tarım Müdürü Taner Bozbek, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çilek üreticileri katıldı. Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Aydın’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Sultanhisar Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nalan Akaroğlu ve Morova Sıfır Atık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Taylan Şenol, panelist olarak yer aldı.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Meteoroloji "polen" tahmininde de bulunacak

ÖRNEK BİR PROJE

Sultanisar Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Savaş Duman, örnek bir projenin hayata geçtiğini belirterek şunları söyledi: “Üniversitemiz Ziraat Fakültesi, Morova Sıfır Atık ve Sultanhisar Meslek Yüksekokulu arasında 31 Kasım 2020 tarihinde imzalanan protokol gereğince yürütülen bu proje 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunun 37. Maddesi çerçevesinde Özel Sektör-Üniversite birliği kapsamında güzel bir örnek oluşturmaktadır. Aydın’ın içinde bulunduğu Ege Bölgesi için önemli bir potansiyele sahip olan zeytin ve zeytinyağına ait yan ürünlerinden biri olan zeytin posası suyunun değerlendirilmesi, bu projenin amacını oluşturmaktadır.”

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Urlalı kadınlar sakız enginarını bu yıl sosyal medyadan satıyor

 

ZEYTİN KARASUYUNDAN ORGANİK GÜBRE

Sürdürülebilir tarım ve organik tarımın çevre ve insan sağlığı açısından önemine değinen Prof. Dr. Savaş Duman, “Sanayileşmenin, kentleşmenin ve tarımın getirdiği çevre sorunları ile birlikte küresel iklim değişikliğinin de yarattığı sorunlar bilim insanlarını bu konular üzerinde çalışmaya yöneltti. Bu proje kapsamında zeytinyağı üretim aşamasında ortaya çıkan zeytin posası suyunun çevre kirliliğine neden olan bir faktör olmaktan çıkarılıp çilek yetiştiriciliğinde gübre hammaddesi olarak kullanarak tekrar kullanıma kazandırılmasının ekonomik olarak bir artı değer oluşturduğu kanaatindeyiz. Toprağın bereketinin artması, bitki sağlığının korunması ve verimliliğinin arttırılması için bilimsel araştırılmalarının yapılması önemlidir. Bu amaçla bugünkü panelimizin de konusunu oluşturan zeytinyağı fabrikalarının atık yan ürünlerinden olan zeytin posasının organik gübreleme materyali olarak kullanım olanaklarının geliştirilmesine yönelik projeler yapmak büyük önem arz etmektedir. Projenin yürütülmesi ve hayata geçirilmesi aşamasında desteklerini esirgemeyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Sayın Osman Selçuk Aldemir’e teşekkürlerimi arz ederim. Panelimize katılımınız için teşekkür eder, saygılarımı sunarım.” dedi.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  ​Kuzuların anneleriyle buluşma sevinci

Kaynak Kazım Yörükce