Şırnak’ta dört farklı dağın zirvesinde hasat başladı. Beytüşşübep’ın yüksek dağlarına bırakılan kovanlardan üretilen karakovan balı, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan tamamen doğal üretiliyor…
2600 rakımlı Kato Dağı Faraşin Yaylası bölgesindeki Arı Tepesi’nde bal üretimi yapanlar, tatlı, organik ve doğal bal hasadına başladı. Üreticiler bölgede ürettikleri balın birinci katile olduğunu vurgularken, ballar yurt içi ve yurt dışına satılıyor.
200 KOVAN KOYDULAR
Üreticiler, 4 ay önce Faraşin Yaylasında bulunan Arı Tepesi’ne 200 kovan yerleştirdi. Binlerce çeşit çiçeğin olduğu yaylada arıcılıkla uğraşan üreticiler, ballarını kovanlardan aldıktan sonra sağım çadırına yerleştirdi. Balların sırlarını alarak bal takına bırakan üreticiler, süzdükleri balı teneke ve kavanozlara doldurarak satışa hazır hale getiriyor.
Yıllarını arıcılığa adayan Enver Külter, bu yılki rekoltenin geçen yıllara göre daha az olduğunu söyleyerek, “Bal sağımını yapacağız. Değerli tüketicilerimiz bilsinler ki biz hakiki ve organik bal üretimi yapıyoruz. Balımız her türlü analize açık olup, içerisinde herhangi bir katkı maddesi kesinlikle yoktur” dedi.
VERİMDEN DOLAYI ADI ARI TEPESİ
Yaşadıkları bölgenin kaliteli ve bereketli bir bal verimine sahip olduğunu söyleyen Külter, bölgeye bu yüzden Arı Tepesi dendiğini belirtti.
Bölgedeki tüm üreticilerin bu yıl ki verimden dolayı mutsuz olduğunu da dile getiren Külter, “Önümüzde Kato Dağları, Hizil Çayı, arka tarafta da Kel Mehmet Dağı, Şeibekir Dağları ve Arı Tepesi… Bu sene bölgedeki tüm arıcılar bal veriminden şikayetçi. Geçen seneler gibi değil. Yine de Allah’ın izni ile nasibimizi alacağız” ifadelerini kullandı.