Türk Tarımına 3 Yeni Nohut ve 2 Arpa Çeşidi: Verim ve Kalite Öne Çıkıyor

Adana’da, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilen 3 nohut ve 2 arpa çeşidi tescillendi.

Buğdaydan pamuğa, ayçiçeğinden mısıra kadar çok sayıda bitkiyle ilgili çalışmaların yapıldığı enstitüde protein oranı, pazar değeri ve verimi yüksek, hasatta dane kaybı düşük nohut ve arpa çeşitleri geliştirildi.

Geliştirilen nohut tohumlarına “Tolga”, “Nuribey”, “İsmetbey”, arpa çeşitlerine de “Sürpriz” ve “Şaheste” isimleri verildi.

Enstitüde son geliştirilen tohumlarla nohutta tescillenmiş çeşit sayısı 9’a, arpa sayısı da 6’ya yükseldi.

Tohumlar, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezince tescillenerek çiftçinin hizmetine sunulacak.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Türkiye'nin ilk Su Şurası hazırlıkları tamamlandı

Enstitü Müdürü Abdullah Çil, AA muhabirine, yaklaşık 100 yıldır Türk tarımına hizmet veren enstitülerinde, bugüne kadar başta buğday olmak üzere 100’e yakın tohum çeşidi geliştirdiklerini söyledi.

Türk çiftçisinin refah düzeyinin artması için çalıştıklarını belirten Çil, şöyle konuştu:

“Gün geçtikçe çeşitlerin demode olması, yeni problemlerin ortaya çıkması, hem üretici hem tüketici hem de sanayicinin yeni lezzet, tat ve kalite taleplerine uygun çeşit geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Enstitü olarak Türkiye’de önemli bir konumdayız. Geliştirilen çeşitlerin ekonomiye kazandırılması, yurt içi ve yurt dışı pazarda yer alması konusunda çok hizmet veriyoruz.”

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Lezzet Dolu Gelenek: Şanlıurfa'da Üzümler Pestile Dönüşüyor

Geliştirilen nohutlar iri taneli

Nohut çeşitlerini geliştiren ziraat mühendisi Dürdane Mart, kazık kök yapısına sahip nohudun toprağı derinlemesine işlemesi ve azot yönünden zenginleştirmesiyle tarımın yanı sıra protein açığını kapatabilme özelliğiyle de insan beslenmesi açısından önemli bir ürün olduğunu belirtti.

Mart, geliştirdikleri çeşitlerin Türk toplumunun tercih ettiği iri taneli nohut olduğunu dile getirdi.

Arpa çeşitlerini geliştiren ziraat mühendisi Hasan Ay da arpanın susuzluğa dayanıklı bir bitki olması dolayısıyla günümüzde gelişen iklim koşullarında yetiştiriciliğinin öne çıktığını aktardı.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Sıcakkanlı Bir Trakya Ailesinin Sevgi Dolu Hikayesi

Ay, enstitüde 2012’den bu yana ürünle ilgili ıslah çalışmalarının yapıldığını belirtti.

Enstitüde yeni geliştirilen 2 tohumla arpada çeşidin 6’ya yükseldiğini ifade eden Ay, şunları kaydetti:

“Son geliştirdiğimiz ‘Sürpriz’ ve ‘Şaheste’ çeşitlerinin tohum üretim miktarı arttırılmaya çalışılıyor. Tohum dağıtıcı firmalarla bağlantı halindeyiz. Bunların tohumlarını onlara dağıtıp çiftçilerimize bir an önce ulaştırmak için mücadele ediyoruz.”

Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz

Kaynak AA