Yozgat’ta tarım alanlarının sulamasına yönelik devreye sokulan baraj ve göletlerde toplanan suyun, tarım alanlarına taşıyan açık sulama tesislerinin yerine, suyun buharlanıp azalmasını önlemeye yönelik kapalı devre sulama sistemlerinin yapım çalışmaları devam ediyor.

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta tarımsal alanların sulamasında tasarruf edilmesine yönelik hazırlanan kapalı devre sulama sistemleri ilgili çalışmalar devam ediyor.

Köylerdeki suların daha etkin ve doğru kullanılması amacıyla bir taraftan KOP İdaresi, diğer taraftan da Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından görev alanlarındaki Yozgat ile birlikte diğer illerde projeler hayata geçirilmeye çalışılıyor.

Kuraklığın önlenmesi, sulamada etkinliğin, üretimde verimliliğin artırılması amacıyla, mevcut sulama sistemlerinin rehabilite edilip, basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik olarak Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programının devreye sokulduğu Yozgat’ta DSİ tarafından da aynı yönde çalışmalar yürütülür. AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Yozgat İl Genel Meclis Başkanı İskender Nazlı, İl Genel Meclis üyeleri ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nazif Yılmaz ile birlikte yapım çalışmaları devam eden kapalı devre sulama sistemi inşaatlarını gezdi. ‘’Suyun bereketini topraklarımızla buluşturuyuroz’’ diyen Milletvekili Yusuf Başer, ‘’Yozgat Merkez Türkmensarılar köyümüzde kapalı devre sulama sistemi yaptırıyoruz. Köyümüzde ve kapalı devre sulama sistemi inşaatında inceleme yaptık.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  TKDK desteğiyle kazancını ikiye katladı

Bir ay içerisinde hizmete almayı planladığımız kapalı devre sulama sisteminin köyümüze ve çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi.

Uzunlu Barajı sulaması

DSİ tarafından projelendirilen Uzunlu Barajı Yenileme Projesinde çalışmaları da devam ediyor. Tamamlandığında milli ekonomiye 106 Milyon 986 bin liralık katkı sağlaması hedeflenen proje ile 80 bin dekar tarım alanının modern borulu şebeke sistemi ile sulanması sağlanacak. DSİ’den verilen bilgilere göre, Uzunlu Barajı Sulaması Yenileme Projesi inşaatında çalışmaları tamamlanması ile 6 bin 600 kişiye istihdam sağlanacağının altı çizildi. Uzunlu Sulamasında geçen yıl 67 bin metre HDPE boru ve 15 bin 700 metre CTP boru imalatlarının tamamlandığı aktarıldı. Yaklaşık 300 adet sanat yapısının da betonarme imalatlarının bitirilerek, çalışmaları halen hızla devam ettiği bilgisi paylaşıldı.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Siyah domates görenleri şaşkına çeviriyor

Uzunlu Barajı, Boğazlıyan ve Çandır ilçelerinde yaklaşık 8 bin hektar tarım alanının sulanması amacıyla 1996 yılında inşa ettirilip, hizmete açıldı. 2011 yılında zemininde çatlama olduğu ve suyun sürekli eksildiğinin belirlenmesi üzerine barajdaki su boşaltılıp, tespit edilen çatlak onarılıp, su tutuldu. Buna rağmen su kaçağının devam ettiği belirtilerek, bir yıl sonra barajda toplanan su tamamen boşaltılıp, zemin çalışmasına başlanıldı. 2013 yılında baraj zeminindeki çatlağın kapatılmasına yönelik başlatılan çalışmalar tamamlandı ve barajda yeniden su tutuldu. Uzunlu Barajı gövdesindeki su kaçağının kalıcı olarak önlenebilmesi amacıyla zemininin betonla kaplanıp, dolgu yapıldığı kaydedildi. 4 milyon 300 bin metreküp su toplama kapasitesine sahip Uzunlu Barajı’ndaki su ile 2017 yılından itibaren tarım alanları tekrar sulanmasına başlandı.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  MANİSA'DA 1453 ÇEŞİT ÜZÜM

Barajdaki suyun tarım alanlarına taşınırken yaşanılan kayıpları önlemek amacıyla açık kanal sisteminden vazgeçildi. Hazırlanan kapalı devre sulama sistemi projesi ile ilgili inşaat çalışmaları ise DSİ gözetiminde yüklenici firma tarafından sürdürülüyor.

Kaynak: Seyfi Çelikkaya / Ajans Bizim