Şile'de Keten Ekimi: Ata Topraklarına Dönüş

İstanbul Şile’de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi ile çiftçiler uzun yıllar sonra keten yetiştiriciliğine geri dönüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığınca geliştirilen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi ile Ağva, Göçe, Geredeli, Çelebi mahallelerinde oluşturulan 10 dekarlık alana 450 kilo keten tohumu ekildi.

İlçede üretici yapan Ali Acar, keten bitkisinin, ata yadigarı, stratejik ve bölgede ekime uygun bir bitki olduğunu söyledi.

Şile'de Keten Ekimi: Ata Topraklarına Dönüş
Şile bölgesinde keten ekiminin 1970’li yıllara kadar yapıldığını hatırlatan Acar, daha sonra unutulduğunu aktardı. Acar, keten bitkisinin 3 kısımdan oluştuğunu vurgulayarak, “Ketenin sap kısmı, lif kısmı ve tohum kısmı var. Üçünün de ayrı ayrı özelliği var. Keten sıfır atık bir bitki. Ketenin sap kısmı, sunta, parke, muşamba gibi birçok üründe kullanıyor. Lif kısmı ise tekstil, otomotiv, savunma sanayi alanlarında kullanılıyor. Tohum kısmı gıda, ilaç, kozmetik, yem sanayinde kullanılıyor. Bu ürünün ana vatanı Şile ile Trabzon arasındaki alanlar. Keten gelecekte çok önemli bir yerde olacak.” diye konuştu.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Mersin meyvesi Antalya pazarlarında yerini aldı

Kaynak