Sağlıklı beslenmek açısından son derece önemli olan sebze ve meyvelerin üretiminde mevsim koşullarına dikkat etmek gerekir. Sebze ve meyvelerin vücuda faydalı olacak şekilde yetişmesi için doğru zamanda ekilmesi önemlidir. Ancak bu sayede sebze ve meyveler tam olgunlaşıp gerekli vitamin ve minerallere sahip olabilir.
Son yıllarda butik tarım faaliyetleri giderek arttı ve insanlar kendi meyve – sebzelerini yetiştirmeye başladı. Bu bakımdan ay bazında yetiştirilmesi gereken meyve ve sebzelere dikkat etmek önemlidir. Ocak ayında patlıcan, turp, dereotu, maydanoz, çeri domates, ıspanak, sarımsak, karnabahar gibi sebzeler yetiştirilir.
Şubat ayının iklim koşullarına göre maydanoz, roka, sarımsak, pırasa, ıspanak, fasulye, turp, bezelye, çarliston biber, patlıcan tohumları ekilebilir. Mart ayında da roka, ıspanak, bezelye, beyaz kabak, çarliston biber, havuç, çeri domates, soğan, mısır, maydanoz, nane, patates, salatalık gibi ürünler yetiştirilebilir.
MEVSİME GÖRE EKİLMESİ GEREKEN SEBZELER
Nisan ayına gelindiğinde patates, soğan, yeşil biber, dolmalık biber, havuç, çeri domates, mısır, kabak, roka, dereotu, taze soğan, marul, enginar, ıspanak, karnabahar ekmek doğru olacaktır.
SONBAHAR AYLARINDA YETİŞEN SEBZELER
Eylül ayında kekik, kabak, nane, taze soğan, göbek marul, bakla, semizotu yetiştirmek için ekim yapılabilir. Ekim ayında ise roka, maydanoz, biberiye, kekik, taze soğan, dereotu, ıspanak, semizotu üretilirken kasım ayında turp, bakla, brokoli, ıspanak gibi ürünleri yetiştirebilirsiniz. Son alarak havaların soğuduğu aralık ayında turp ve taze soğan gibi ürünler ekilebilir.