Tarımsal üretim için yer altı su kaynaklarına güvenen Konya Ovası’nda suya ulaşmak için kazılan mesafe her geçen gün derinleşiyor. Çiftçiler bu durumdan endişeli çünkü suyun olmaması üretimin sekteye uğraması anlamına geliyor.
Tarım bugünlerde bizi yormaya, zorlamaya baya sıkıntılara sokmaya başladı. Bunun nedeni, Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’ndaki susuzluk.
Tarım için yeraltı sularını kullansa da suya ulaşılan mesafe giderek derinleşiyor. Çiftçilerin isteğiyse dış havzalardan su getirilmesi. Çünkü suya ulaşılamazsa bu, tarımcılığı bitirebilir.
“Çiftçinin ayağı toprağın üzerindeyken bir anca önce dış havzalardan devletimiz ne yapması gerekiyor, su transferi lazım, su getirmesi gerekiyor. Sulu çiftçi yapan köylü bir yere gitmez ama kuru tarım yapan insanı köyde tutmak zordur. Böyle giderse yer altı suları hala çekilmeye devam ederse, Konya Ovası’nda kuraklık beklemiş oluyor. Eğer Konya Ovası’nda çiftçi çıkaramaz duruma gelirse Konya toprakları atıl olur, çorak olan yerlerde otlar bitmeye başlar. Su gelsin, biz Türkiye’yi, dünyayı besleyelim. O şekilde verimli topraklarımız var.”