Kadın çiftçiler ata tohumlarını gelecek nesillere aktarıyor
İstanbul Silivri’de ata tohumlardan elde edilen 180 bin fidenin geçimlerine katkı sunmak amacıyla 200 kadın çiftçiye dağıtıldığı “İstanbul’un Mazisi, Biberin Kırmızısı” projesi yüksek verimiyle yüzleri güldürüyor.
Kadın çiftçiler ata tohumlarını gelecek nesillere aktarıyor
Kadın çiftçilere özel proje
TAKE Projesi kapsamında İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kentin farklı ilçelerinde önemli projeler de gerçekleştiriliyor.
Kadın çiftçiler ata tohumlarını gelecek nesillere aktarıyor
“Kadınların fide yetiştirmekte çektiği zorlukları görerek projeyi hazırladık”
Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, yaptığı açıklamada, TAKE Projesi ile Silivri`de ekilip dikilmeyen bir karış arazi dahi bırakmak istemediklerini belirterek, projeyle buğday, yulaf, kanola, yem bitkisi tohumu; domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz ve salatalık tohumu dağıttıklarını anlattı. TAKE Projesi kapsamında “İstanbul`un Mazisi, Biberin Kırmızısı” projesini Silivri`nin iki dağ köyünde, Danamandıra ve Sayalar`da hayata geçirdiklerini dile getiren Ertuğrul, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadın çiftçilerimizin fide yetiştirmekte zorlanmasını dikkate alarak kendilerine bir proje hazırladık. Bu projenin amacı şu: Yıllardır bu kadınlarımız atalarından beri kadim bir şekilde kendi tohumlarını ve fidelerini yetiştirmekte. Bu tohumlardan elde edilen fidelerden topladıkları biberleri toz biber haline getirip satmaktalar. Burada da ciddi bir şekilde bunu ticarete dönüştürmüşler. Fakat fide yetiştirmekte sıkıntı yaşıyorlar. Biz bu sıkıntıyı burada keşfettik ve bunun üzerine bir proje hazırladık.”
“Biberler hava sirkülasyonu nedeniyle sadece bu 2 köyde kurutulabiliyor”
Nuri Ertuğrul, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü birliğiyle hazırladıkları proje kapsamında “balık biber” ismi verilen biberin ata tohumlarını bu iki köydeki kadınlardan istediklerini ve topladıklarını kaydederek, tohumlardan elde ettikleri fideleri profesyonel bir serada yetiştirerek kadın çiftçilere tekrar dağıttıklarını söyledi. Ertuğrul, “Daha önceden kadın çiftçilerimiz kendi tohumlarından fide yetiştirmekte zorlanıyorlardı. Yetiştirdikleri fideler verimsiz oluyordu ve zamanında toprağa ulaştırmakta sıkıntı yaşanıyordu. Kendi yetiştirdikleri fidelerden aldıkları verim dağıttıklarımızdan çok daha gerideydi. Bunlar kendi ifadeleri.” diye konuştu.
Kadın çiftçiler ata tohumlarını gelecek nesillere aktarıyor
“180 bin fideyi 200 kadın çiftçiye dağıttık”
Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ertuğrul, kadın çiftçilerin bu projeden başarı beklemedikleri için kendilerine tohum verme konusunda çekimser davrandığını belirterek, “2-3 defa evlerine gittik ve kendilerinden tohum rica ettik. Sonunda seramızda üretebilecek kadar bir tohum sayısına ulaştık.” şeklinde konuştu. Tohumlar arasında eleme yaptıktan sonra 180 bin fide yetiştirerek 200 civarındaki kadın çiftçiye dağıttıklarını kaydeden Ertuğrul, “Bu tohum bu bölgeye özel bir tohum. Bu balık veya kaba biber diye tabir edilen bir tür. Bu tohuma sahip çıkmak ve onlara faydalı olabilmek için bu projeyi hayata geçirdik.” ifadelerini kullandı.
“İlk başta kimse tohumunu vermek istemedi”
Sayalar Mahalle Muhtarı Hüseyin Ece de projenin uygulanma sürecini anlatarak, kendi köylerinde bulunan 70 haneye fide dağıttıklarını, geri dönüşlerin çok iyi olduğunu söyledi. Ece, “Bu projenin devam etmesini istiyoruz. Senin peşini bırakmayacağız muhtarım` diyorlar. Herkes memnun. Seneye tohumları kendi elleriyle getireceklerini söylüyorlar.” ifadelerini kullandı.
“Erken ve yüksek verim aldık”
Sayalar köyünden Neriye Aykutlu da bir gün Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü`nden yetkililerin köye geldiğini ve kendileri ile nasıl bir proje yapabilecekleri konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Aykutlu, “Biz uzun zamandır biber yetiştiriyoruz, fide konusunda yardımcı olabilir misiniz?` dedik. Biz tohum verdik onlar bize fide yetiştirdik. Erkenden bize getirdiler. Biz de ektik şimdi mahsul almaya başladık. Biz bu dönemde daha biber toplayamıyorduk. Ben 14 kasa fide aldım. Bir kasada 300 fide var. Hepsini ektim. Hem erken oldu hem de verim yüksek oldu. Çok memnun olduk.” şeklinde konuştu.
Bu Haber İlginizi Çekebilir  Destek ödemeleri hesaplara yatırılmaya başlandı