Elazığ'da Üzüm Çeşitliliği: Lezzet ve Farklılık

Elazığ’da 110 bin dekar alanda üzüm hasadı yapılıyor. Toplanan üzümler Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, Bu yıl 80 bin ton rekolte beklediklerini açıkladı.

Elazığ’da aralarında tescilli “Öküzgözü” ve “Boğazkere” ile “Şirfoni”“Ağın beyazı”, “Elazığ kırmızısı”, “Papazkarası” ve “Köhnü“nün de bulunduğu farklı cinslerde üzüm yetiştiriliyor.

HASAT BAŞLADI

Üreticiler, bağ bozumunun başlamasıyla gelen siparişlere yetişmeye çalışıyor, bağlarda çalışan mevsimlik işçilerle erken saatlerde ürünlerin hasadına başlanıyor.

Toplanan üzümler kasalara konulup kamyonlara yüklenerek, anlaşılan firmalar aracılığıyla Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor.

ELAZIĞ 8.SIRADA

Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, Elazığ’ın üzüm üretimi bakımından önemli tarımsal potansiyele sahip illerden biri olduğunu söyledi.
Ülkede üzüm üretimi bakımından Elazığ’ın 8. sırada yer aldığını kaydeden Kılıç, yaklaşık 110 bin dönüm alanda üzüm üretiminin gerçekleştirildiğini belirtti.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Tarımsal Üretim Tecrübesi "Kardeşlik" Projesiyle Yayılacak

Elazığ'da Üzüm Çeşitliliği: Lezzet ve Farklılık

BEKLENTİ 80 BİN TON

“Kentte 78 ile 82 bin ton arasında değişen rakamlarda üzüm üretimi var. Bu yıl rekolte beklentimiz 80 bin ton.” ifadelerini kullanan Kılıç, geçen yılki rekolteye yakın bir üretim beklediklerini söyledi.

Elazığ’ın bazı bölgelerinde yoğun bir şekilde üzüm yetiştirildiğini anlatan Kılıç, bu bölgelerde hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda katkı sağlanmanın yanında çiftçileri de üzüm üretimi konusunda bilinçlendirdiklerini dile getirdi.

833 MİLYON LİRALIK GİRDİ

Kılıç, üzüm üretiminin ilin ekonomisine katkısının büyük olduğunu ifade ederek, “Geçen yılın verilerine baktığımız zaman Elazığ’da üzüm üretimimizin 833 milyon liralık bir girdi sağladığını görüyoruz. Bu ilimiz için sadece bir tarımsal üründen elde edilen gelir. Üretim değeri bakımından ilin tarımsal ekonomisine ve istihdamına ciddi katkı sağlıyor.” diye konuştu.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Tosya’da pirinç hasadı başladı
1500 İŞÇİ ÇALIŞIYOR

Yetiştirilen üzümlerin yüzde 60’ının sofralık olduğunu, diğerlerinin de sanayide kullanıldığını bildiren Kılıç, tescilli 2 üzüm çeşidinin daha iyi tanıtımını sağlamak ve bunların üretim alanlarını daha da genişletmek için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.
Geçen yıl itibarıyla bu sektörde çalışan işçi sayısının 1500 civarında olduğunu tahmin ettiklerini kaydeden Kılıç, şunları kaydetti:
“İlimizde hem erkenci hem de geç hasat yapılan üzüm türlerinin olması önemli. Bu sayede üründe sürdürebilirliği sağlamış oluyoruz. Üzüm hasadı başladı. Kasım ayına kadar örtü altında saklanan üzümlerimiz hasat edilerek taze bir şekilde piyasaya arz edilebilecek bir konumda.”

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Bodrum’un sarı altını değer görmeyi bekliyor
BİRÇOK İLE GÖNDERİLİYOR

Merkeze bağlı Hoş köyünde üzüm üretimi yapan Bekir Tekel de 200 dönümü aşkın bir alanda kardeşleriyle üzüm yetiştirdiklerini söyledi.
Bağlarında birçok çeşit üzüm bulunduğunu belirten Tekel, şöyle konuştu:
Ağın beyazı, Boğazkere, Köhnü, Öküzgözü üzüm çeşitlerini üretiyoruz. Eylülde başlayan hasadımız kasım ayının sonuna kadar sürüyor. Şimdi Ağın beyazı üzümünün hasadını yapıyoruz. Bu üzümleri Şanlıurfa, Gaziantep, Ankara başta olmak üzere birçok ile gönderiyoruz.  Üzüm hasadı yapan mevsimlik işçilerden 4 çocuk annesi Remziye Ünalan ise hasat döneminde çalışarak aile bütçesine katkıda bulunduğunu söyledi.

Kaynak