Elazığ’da Kimyasal Gübre Yerine Bakteri ile Mercimek Üretiminde Verim Artışı

Elazığ’da kimyasal gübre yerine bakterinin kullanıldığı mercimek üretiminde verimde artış sağlandı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kimyasal gübre yerine rhizobium leguminasorum bakterisini kullanarak mercimek üretimini arttırmak ve organik mercimek üretmek için “Mercimeğin Tadı Kaçmasın Azotu Doğadan Olsun Projesi”ni hayata geçirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığınca, Elazığ’ın merkeze bağlı Dambüyük köyünde mercimek üretimi yapan 33 üreticiye proje kapsamında yüzde 100 hibeyle bakteri desteği verildi.

Proje ile organik üretim yapılmaya başlanmasıyla toprak ve çevre kimyasal ilaçlardan korundu, üreticinin gübre maliyetinden kurtarılarak kazancının artması sağlandı.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Ereğli’de organik tarım ile ilgili dev adım

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Aslıhan Haroğlu Orhan, AA muhabirine, mercimek üretimini geliştirmek ve kimyasal gübreyi azaltabilmek amacıyla çalışma yaptıklarını söyledi.

Projeyi ilk defa uyguladıklarını ve başarıya ulaştıklarını belirten Orhan, Dambüyük köyünde 33 üreticinin 3 bin 127 dekarlık alanda mercimeklerini bakteriyle aşılayarak ekim yaptıklarını, 100 kilogram tohuma 1 kilogram olacak şekilde bakteri aşılaması yaptıktan sonra ekimi gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Kimyasal gübrelerin bitkiye kısa süreli bir katkısı olduğunu kaydeden Orhan, şöyle konuştu:

“Mercimek, nohut, fasulye, yonca gibi baklagil bitkilerinin toprakta dost bakterileri var. Bu bitkilerle uyumlu bir şekilde havada ve toprakta kullanışlı bir halde bulunmayan azotu bu bakteriler yakalıyor. Azot fabrikası diyebileceğimiz küçük kesecikler oluşturarak bitkilerin bu azottan istifade etmesini sağlıyorlar. Biz de bunu kullanmak istedik. Normalde her tarlada bakteri mevcut ancak bu bakteriler çok kuvvetli değil. Sayıları az, kaliteleri düşük. Bakanlığımıza bağlı enstitülerde özel olarak mercimeğe uyumlu bakteriler üretildi. Bu bakterileri alıp ekim zamanı mercimeklerimize uyguladık.”

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Hobi amaçlı kurduğu meyve bahçesini büyüterek kiraz ihracatına başladı

Ekimden sonra bakteri kullanılan ve kullanılmayan alanları kıyasladıklarını dile getiren Orhan, dallanma, boy ve kök gelişimi açısından önemli farkların olduğunu belirtti.

Bu projeyi genele yaymak için çalışacaklarını ifade eden Orhan, şöyle devam etti:

“Mercimekte ciddi bir artış elde ettik. İlimizin ortalama mercimek verimi dekara 116 kilogram iken şu anda bakteriyle aşıladığımız tarlalarda aldığımız verim 200 kilograma kadar çıkmaya başladı. Proje sayesinde üreticilerin ticari gübre kullanmalarına gerek kalmadı. Tamamen sağlıklı bir mercimeği, doğayı kirletmeden toprağa herhangi bir atık madde bırakmadan elde ettik. Mercimek bakterisinin güzel tarafı da toprakta azotun kalıcılığını sağlıyor. Sonraki yıllarda ekimi yapılan hangi ürün olursa olsun onlarda da verim artışı sağlıyor.”

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Burada yetişmez denilen fıstığı üreterek bir ilke imza attı

Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz

Kaynak AA