Üreticinin doğal kaynak suları ve gübrelerle özenle yetiştirdiği o ürünün hasadı başladı. 5 dönümlük arazide yapılan hasat başta korkutsa da alınan verim çiftçinin yüzünü güldürdü! İşte, tarladan sofralara taze taze gelecek o ürün…
Denizli’nin Çameli ilçesinde coğrafi işarete sahip olan meşhur Çameli fasulyesinin hasadı Ağustos ayında başladı ve hız kesmeden devam ediyor. Sabahın erken saatlerinden akşam hava kararıncaya dek toplanan fasulyeler, ilçeye gelen toptancılar tarafından alınarak farklı illerde bulunan hallere götürülüyor. Kuru fasulye olarak ayrılan fasulyelerin hasadı ise daha yeni başladı.
Denizli’nin en meşhur kuru fasulyesinin şuan yaş hasat zamanı olduğunu söyleyen ve bölgede 8 yıldır Çameli fasulyesi üreten Zafer Şaylan, “Fasulye üretimi mevsimlik olduğu için 3 ay içerisinde gelişir, lezzetli olur. Taze fasulyemiz şu anda çok ilgi görüyor. Fasulyeyi bizden alanlar doğal olduğu için çok memnun kalıyor. Havamız, suyumuz, çamlar güzel” ifadelerini kullandı.
GÜNLÜK 300-600 KİLOLUK VERİM
Çameli’de üretimi yapılan yaş fasulyenin Muğla, Burdur ve Denizli olacak şekilde birçok ile gönderiminin sağlandığını belirten Şaylan, “Bu fasulye tarlası beş dönüm. Ben sekiz yıldan beri taze fasulye kuru fasulye üretimi yapıyorum. Muğla, Denizli, Burdur’a satış yapıyoruz. Günde 300- 600 kilogram arası taze fasulyemiz çıkıyor. Fasulyeyi Haziranın 20 sinde ektik. Şu anda 1 ay daha hasadımız devam edecek.” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
Fasulyemiz 55 günde verime gelmiştir. 60 günde çiçek gösterir. 75 günde satışa gelir. Ama ben bu sene doğal güvercin gübresinden 55 günde satışa hazırladım. Bu yıl güvercin gübresi nedeniyle 55 günde satışa sunduk. Gübremizi eritiyoruz, tankımıza koyuyoruz, damlamaya veriyoruz suyumuzu. Güvercin gübresini domates ve sebzelerde deniyordum. 2-3 yıldan beri fasulyede deneme yaptım. Verimi de arttı. Her şeye faydası oldu, güvercinleri de kendim besliyorum. 150-200 güvercinimiz var.