Konya’nın Toros Dağları’nın eteklerinde yer alan ilçesi Hadim’de yaşayan Meryem Sevinç, yaban armutlarını kurutarak elde ettiği unla ekmek, kek ve yufka yapıyor.
Konya’nın Hadim ilçesine bağlı 1200 nüfuslu Gezlevi Mahallesi’nde yaşayan Meryem Sevinç, 15 yaşından beri, 2 asırlık geleneği yaşatarak, yemeklerinde, ailece ürettikleri armut ununu kullanıyor.
Kendisinden sonra da bu geleneğin devam etmesini isteyen Sevinç, 40 yıldır dağdan topladığı armutları un haline getirerek ekmek yaptığını söyledi.
Rakımı yüksek yerlerde yetişen yaban armutlarını eşeklerle köylerine getirdiklerini anlatan Sevinç, “Her yıl ağustos ayının gelmesiyle ailecek dağların yüksek yerlerinde yetişen yaban armutlarını iki saatlik yolun ardından eşeklerle köyümüze getiriyoruz. Dedemizden kalma tokmaklarla bu armutları dövüyoruz. Daha sonra kuruttuğumuz armutları değirmende un haline getiriyoruz” dedi.
“Kıtlıkla bitlikte gelen bir lezzet”
Artık armut unundan ekmek yapan kimsenin kalmadığını belirten Sevinç, şöyle söyledi:
“Tadı çok güzel oluyor. Yaklaşık 200 yıldır annelerimiz, ninelerimiz armut unundan ekmek yaparmış. Kuşaktan kuşağa geldiği için de şimdi ben sürdürüyorum. Köyde de bir tek ben yapıyorum. Çevremizdekiler yemek istediklerinde onlara ikram ediyorum. Yeğenlerime de öğrettim, inşallah kendimden sonra bunu yapacak birilerinin olmasını istiyorum.”
Sevinç, armut unundan ekmeğin, zorlu hayat şartları nedeniyle ortaya çıktığını belirterek, “Kıtlık olduğu zamanlarda ekmek yapacak buğday olmadığı için akıllarına yaban armudunu kurutmak gelmiş. Yani kıtlıkla bitlikte gelen bir lezzet. Sadece armut yemişler, doymayınca ekmek yapmayı denemişler. Daha sonra beğenince bu yaygınlaşmış, bir gelenek haline gelmiş” dedi.
“Çok lezzetli”
Armut unuyla yapılan ekmeğin şeker hastalarına iyi geldiğini belirten Sevinç, şunları konuştu:
“Bu unla yaptığımız ekmek son derece lezzetli. Yaptığımız ekmek istenildiği zaman yoğurt ve sütün içine doğranarak tüketiliyor. Yurt dışındaki akrabalarımıza bazen gönderiyoruz. Onlar da oradaki komşularına ikram etmişler. Çok beğenilince her sene bizden kargoyla göndermemizi istiyorlar. Armut olgun olduğunda ekmeklerin rengi daha koyu, olmamışı olduğunda ise yeşil rengini alıyor.”
Kaynak: AA