Türkiye'de Tarım Sayımıyla Planlı Üretim ve Sözleşmeli Tarım Adımları Atılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 22 yılın ardından tarım sayımı yapılması kararı alındı.

Bu adımla birlikte tarımda verimlilik, gıda arz güvenliği ve gıdaya ucuza erişim için yeni dönemi başlatacak sözleşmeli üretimin temelleri atılacak.

“Sözleşmeli tarım demek köylü ile çiftçiyle devletin ortak konsorsiyum kurması demektir.”

Çiftçi bundan böyle tarlaya ne ekeceğim diye düşünmeyecek. Tarımda yeni bir dönemin temelleri atılıyor. Sözleşmeli tarım uygulaması için çalışmalar başlıyor.

Gıda arz sorununun büyümesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı da harekete geçti. Planlı üretimin ilk adımı geçtiğimiz aylarda “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik Taslağı’yla” atıldı. Bu kapsamda 22 yılın ardından Türkiye’de tarım sayımı gerçekleştirecek.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan 'verimli su kullanımı' rehberi

TZOB İstanbul Şube Başkanı Ömer Demir uygulama ile ilgili, “Sözleşmeli tarım bizim olmazsa olmazlarımızdan, bu çok güzel bir planlama. Neden? Örneğin benim şu anda ekmiş olduğum buğday devlet bana diyecek ki, ‘bu alana ayçiceği ek, bu fiyattan alırım ve ayçiceği ekmeden de seni destekleyeceğim’ diyecek ona göre ben planlama yapacağım” ifadelerini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun altyapı çalışmalarını sürdürdüğü tarım sayımı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’yla imzalanacak protokolle başlayacak. Tarımsal işletmeleri, ürün bazında arazi kullanımı, yetiştirilen hayvan sayısı, tarımda istihdam ve mekanizasyon ile işletme tipolojisi ve ekonomik büyüklüğü sayılarak sözleşmeli üretimin yol haritası belirlenecek.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Bakan Pakdemirli: "Pandemiye rağmen tarım büyüdü, tarımsal hasılada Avrupa'da lideriz"

Kaynak