Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü arasında geçen ay imzalanan “IPARD Programı’na İlişkin İş Birliği Protokolü” kapsamında “Kadın Girişimciler ve Kooperatiflerine Yönelik IPARD Proje Hazırlama Eğitimi”nin ilki bugün Ankara’da başladı. 

TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde düzenlenen eğitimin açılışında yaptığı konuşmada, kadınların yüzyıllardır tarımın temelini oluşturduğunu ve toplumun her alanında üretimin en önemli gücü olduğunu söyledi.

Çalışan, üreten her alanda olduğu gibi toprağın da emektarı olan kadınların ülkenin geleceğine ışık tuttuğunu belirten Antalyalı, şöyle konuştu:

Kadın elinin değdiği her yerde üretim, değer kazanarak çoğalmaktadır. Bugüne kadar, 6 bin 426 kadın girişimcimize, 14 milyar TL hibe desteği sağladık. Bu desteklerle birlikte, ülkemize yaklaşık 29 milyar TL tutarında yatırım kazandırıldı. Ek olarak, desteklenen yatırımlar sayesinde 36 bin kadın istihdam edildi. Destek olduğumuz 317 kooperatiften 7 tanesi kadın kooperatifidir. Toplamda kooperatiflerimize verdiğimiz hibe destek tutarı 730 milyon TL, gerçekleşen yatırımın tutarı ise yaklaşık 1,5 milyar TL’dir. Sizlerin çabasıyla bu sayıları daha da yukarı taşımakta kararlıyız. Bugün burada bir araya gelmemizdeki temel amacımız, kadınlarımızın ülkemize olan katkılarını daha da güçlendirecek projeler geliştirmek, onları desteklemek ve bu sayede ülkemizin kırsal kalkınmasına yönelik güçlü adımlar atmaktır. IPARD Programı, tam da bu amaca hizmet eden, kadınların kendi işletmelerini kurmalarını ve yönetmelerini sağlayan, onlara bilgi, beceri ve aynı zamanda finansal destek sunan önemli bir araçtır.”

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Doğaseverler etkinliklerde topladıkları parayla köy okullarını renklendiriyor

“Hibe desteklerimizin yüzde 67’si genç, yüzde 30’u ise kadın yatırımcılarımız tarafından kullanılmıştır”

Antalyalı, Avrupa Birliği-Türkiye finansmanıyla uygulanan IPARD Programı ile kadın kooperatiflerinin daha da güçlenmesini, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmada kadınların ekonomik hayatta daha aktif rol almasını hedeflediklerine işaret etti.

IPARD Programı’nın en önemli özelliklerinden birisinin de desteklemelerde kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yaparak sağladıkları avantajlar olduğunu ifade eden Antalyalı, “Bu avantajlar sayesinde bugüne kadar binlerce genç yatırımcımız kendi işinin sahibi olmuştur. Hibe desteklerimizin yüzde 67’si genç, yüzde 30’u ise kadın yatırımcılarımız tarafından kullanılmıştır. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğümüzle birliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz ve uzman arkadaşlarımız tarafından verilecek bu IPARD Projesi Hazırlama Eğitimi sayesinde kadın girişimcilerimizin ve kooperatiflerimizin IPARD desteklerinden faydalanmadaki oranını daha da artıracağımıza yürekten inanıyorum.” değerlendirmelerinde bulundu.

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Köy Enstitüleri ve Türk Eğitimindeki Unutulmaz Usta Öğreticiler

“TKDK desteklerinden kadın girişimcilerin ve kadın kooperatiflerinin daha fazla yararlanmasını arzu ediyoruz”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan da yaptığı konuşmada, ülkelerin ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasının kadınların hayatın her alanında katma değer yaratmasıyla mümkün olabileceğini aktardı.

Kadınların bilgi, yetenek ve tecrübelerinden faydalanmayan ülkelerin sosyal kalkınmada geride kalacağını vurgulayan Erkan, şunları kaydetti:

“Bugün burada bir araya gelmemize vesile olan önemli bir çalışmamız da 5 Temmuz 2024 tarihinde Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu ile imzaladığımız IPARD Programı’na ilişkin birliği protokolüdür. Bahse konu protokolümüz ile kadın girişimcilerimizi ve kadın kooperatiflerimizi güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Bu çalışmalardan ilki olan bugün gerçekleştirdiğimiz eğitimle TKDK desteklerinden kadın girişimcilerin ve kadın kooperatiflerinin daha fazla yararlanmasını arzu ediyoruz. Bu eğitimler ile projeler konusunda deneyimler kazanacağınıza ve ilerleyen süreçte de daha büyük yatırımlara imza atacağınıza inanıyorum. Bu Protokolün imzalanmasında ve eğitim programının düzenlenmesinde emeği geçen başta TKDK Başkanı Dr. Ahmet Abdullah Antalyalı olmak üzere TKDK ailesine, çalışma arkadaşlarıma, Ankara İl Müdürlüğümüze ve siz değerli üretici kadınlara teşekkür ediyor, eğitim programının herkese hayırlı olmasını diliyorum.”

Bu Haber İlginizi Çekebilir  Kadın girişimci yılda 300 bin tavuk üretiyor

Konuşmaların ardından, IPARD Programı’na ilişkin uygunluk kriterleri, uygun harcamalar, sıralama kriterleri, başvuru paketi içeriği ve ilgili formlar, teklifler, teklif alma kuralları, kopya ve manipülasyon olan başvuruları belirleme ve kontrolleri, planı hazırlama, LEADER tedbiri, sözleşme ve ödeme öncesi yerinde kontrol, teknik proje, uygulama sonrası yerinde kontrol, ödeme talep paketi hazırlama konularında TKDK uzmanları tarafından eğitim verildi ve girişimcilerin soruları yanıtlandı.

Eğitim, katılım belgesi takdimiyle sona erdi.

Kaynak