ANTALYA’da biyokütlenin geleceğinin konuşulduğu projede sunum yapan Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nuri Azbar, hasat sonunda yakılan anızla ilgili, “Çiftçi bindiği dalı kesiyor. Anız yakmak deste deste parayı alıp yakmak demektir” dedi. Prof. Dr. Azbar, yakmak yerine tesislerde değerlendirilen artıkların bitki ve toprağı besleyecek organik madde olarak geri kazanılabileceğini söyledi.
‘ANIZIN KESİNLİKLE YAKILMAMASI LAZIM’
Antalya’da örtü altı üretimin yoğun olması ve hasat sonrası çiftçinin yaptığı anız yakma olayının da yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. Azbar, “Aslında çiftçi bindiği dalı kesiyor. Anızın kesinlikle yakılmaması lazım. Bu bir atık değildir. Anız aslında bir değerdir. Türkiye’de biyokütle tesisleri gelişti. Anız yakmak demek, deste deste parayı alıp yakmak demektir. Çiftçimiz bunu görmelidir” diye konuştu.
‘MADDİ KAZANCA DÖNÜŞEBİLİR’
Çiftçinin hasat sonrası ortaya çıkan anızı en yakın biyokütle tesisine başvurup maddi kazanca dönüştürebileceğini de belirten Prof. Dr. Azbar, “Sizin artığınız başka bir tesisin girdisi oluyor. Her iki tarafın yanı sıra çevre de kazanıyor. Bu tesislerden işlenip çıkan maddeyi tarlalara ve tarım alanlarına serebilirsek organik madde anlamında da toprağı zenginleştirmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
‘TÜRKİYE’YE YÖNELİK VERGİ CEZALARI OLACAK’
Avrupa Birliği’nin çevre konusuna yönelik ciddi çalışmalar yaptıklarını ve hazırlanan kurallara uymayanlara yönelik ciddi cezaların da olacağını anlatan Prof. Dr. Azbar, karbon ayak izi nedeniyle Türkiye’ye yönelik vergi cezalarının olacağını kaydetti. Prof. Dr. Azbar şöyle konuştu:
“AB’nin bize karbon ayak izi nedeniyle uygulayacağı vergiler var. Yılda 5-6 milyar eurolar havaya atılacak. Bunu da 30 yıl boyunca uygulayacağımızı düşünürsek 150 milyar euroluk vatandaşın parasının havaya gitme riski var. Bu noktada kamu boş durmuyor. Uyum sürecinde mevzuat geliştiriliyor. Ülke menfaatine ortak çalışmalar yürütülüyor.”
Çevre Yüksek Mühendisi ve projenin teknik uzmanı olan Olcay Işın da anız yakma, hayvansal ve bitkisel atıkların yönetilmeyip çevreye gelişi güzel atılmasının çevresel sorunlara neden olacağını söyledi. Atıkların tesisler dışına bırakılmasının su ve toprak kirliliğine de neden olacağını belirten Işın, “Enerji dönüşümünün ciddi bir tesis olarak hazırlanması lazım. Türkiye’de yanlış bir algı var. Anız yakma vahşi bir yakma. Doğru yakma yöntemi bir tesiste filtre ederek yakmadır. Isıyı kullanılıp, elektrik enerjisi üretiyoruz. Anız yakmak kesinlikle yasak ve cezası olan bir durum” dedi.